ГРИЖА ЗА МАТРАКА

Правилната грижа за матрака е от особено голямо значение, за да може матракът да Ви служи дълго време и комфортът от него да не се промени. Има няколко стъпки, които да следвате и които ще осигурят дълъг живот на матрака Ви и спокоен сън на Вас.

Почистване

В общия случай няма да можете да изперете матрака си по традиционния начин. Това обаче не означава, че не можете да го почиствате. Матраците със сваляеми калъфи, дори и тези с мемори пяна, могат да бъдат почиствани на сухо химическо чистене.

Ако трябва да премахнете петно, използвайте студена вода и щадящ препарат. Разпенете хубаво и нанесете леко пяната само върху петното. Избършете леко с подходяща кърпа. Ако е необходимо, повторете.

Съществуват и калъфи, които могат да се перат на ниска температура в пералня, но е важно да разгледате етикета на продукта или да се обърнете към производителя преди да опитате.

Обръщане

Всички двулицеви матраци, с малки изключения, могат да бъдат използвани и от двете страни. Те обичайно предлагат две нива на комфорт – едната е по-твърда, а другата по-мека. Препоръчва се 4-5 пъти в годината обръщане на матрака от едната на другата страна и завъртане посока глава-крака.

Аксесоари и правилна употреба

Използването на матрака по коректен начин и с правилните аксесоари е ключово за издръжливостта му. Той трябва да се използва с подматрачна рамка – разпределя тежестта заедно с матрака и осигурява проветривост от долната му страна, като по този начин не позволява задържането на влага и прах и възпрепятства образуването на мухъл. Фактори като влагата, мухъла и праха са предпоставки за образуване на алергии и нарушения в съня.

В случай, че няма възможност да се използва подматрачна рамка и матракът е върху плътна основа, е добре той да се вдига и проветрява, за да предотвратите образуване на влага.

Протекторът е друг важен аксесоар. Той не позволява хлъзгането на чаршафите и предпазва от замърсявания и течности. Особено подходящ за употреба е при бебешки матраци – така ще си гарантирате, че замърсявания няма да проникват в матрака и той ще остане в най-добрия си вид за Вашето дете.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

error: Съдържанието е защитено!
Call Now Button